Belépés
 

Legyen felkészült

A koronavírus okozta helyzet számos változást hoz az életünkbe. Ennek kapcsán hozta a magyar kormány azt a döntést, hogy 2020. április 15-étől 5000 Ft-ról 15 000 forintra emeli a pay passos fizetések értékhatárát.

Az érintésmentes fizetés bár kényelmet és a vírus terjedésével szemben nagyobb biztonságot jelent a számunkra, mégis érdemes egy pillanatra megállni és végiggondolni, hogy adataink megfelelően védettek-e. Hiszen az összeg akkor is emelkedik, ha egy csalás áldozatává válunk.

De mi is a veszélye az érintésmentes fizetésnek? Hogyan válhat valaki célponttá?

Mi az RFID?

Először is beszélnünk kell a technológiáról, ami beágyazódott mindennapi használati tárgyainkba, a bankkártyáinkba, hitelkártyáinkba, útleveleinkbe és személyazonosító okmányainkba.

Az RFID (Radio-Frequency Identification = rádiófrekvenciás azonosítás) egy kicsi chipre utal, amit beépítettek az érintésmentes fizetésre alkalmas bankkártyákba, vagy az azonosításra használható útlevelekbe, biztonsági kártyákba. Ezek a tárgyak személyes információkat tartalmaznak használójukról.

Ez azt jelenti, hogy gyorsan fizethetünk, vagy könnyen átjuthatunk a reptéren a biztonsági ellenőrzésen, vagy egy pillanat alatt bejuthatunk a munkahelyünkre. De biztos, hogy ennek csak előnye van?

Az érintésmentes csalás

Az érintésmentes csalás két módon történhet meg.

Az egyik módja, hogy a csaló ellopja kártyánkat, és kisebb vásárlásokra használja a boltokban.

A második esetben a tolvaj egy “leolvasókészüléket” használ, melynek segítségével hozzáfér a felhasználó bankkártyaadataihoz, vagy személyazonosító adataihoz. Gondoljunk csak bele, ahogy a fizetéskor érintés nélkül le tudja olvasni a szerkezet az adatainkat, ugyanezzel a módszerrel a tolvajok is szkennelhetik és ellophatják annak érdekében, hogy később saját hasznukra fordítsák.

Mit tehet saját maga védeleme érdekében?

Az alábbiakban adunk 4 tippet, hogy megvédje magát az érintésmentes csalásoktól:

1)      Ellenőrizze rendszeresen bankszámlakivonatát – ha a hónap végén rászán 5-10 percet, hogy átnézze, a bankszámlakivonatát nemcsak az érintésmentes csalást tudja kiszűrni, de a kártyás visszaélésekkel szemben is védelmet biztosít saját magának.

2)      Gondolja végig, hol tartja a pénztárcáját – azok az emberek, akik az elülső zsebeikben, vagy táskájukat maguk elé húzva tartják pénztárcájukat, benne az RFID adatokat tartalmazó kártyákkal, sokkal nagyobb biztonságban vannak, hiszen így nehezebb észrevétlenül leszkennelni adataikat.

3)      Vásároljon RFID védelemmel ellátott kártyatartót. – A fémrétegekkel ellátott kártyatartók blokkolják a jeleket a kártyája és a leolvasókészülék között. Bizonyosodjon meg róla, hogy az Ön által választott kártyatartó rendelkezik az SGS TÜV igazolásával.

4)      Figyeljen beléptetőkártyájára is – Egyre több irodában, gyárban használnak beléptetőkártyát a dolgozók számára az épületbe történő bejutáshoz, vagy az azon belül történő közlekedés során. Bizonyosodjon meg róla, hogy a kártyán tárolt adatai biztonságban vannak, és tartsa őket RFID védelmet biztosító kártyatokban.

Legyen felkészült minden fizetési csalással szemben

A csalásnak manapság annyi különböző módja van, hogy az ember néha zavarba jön, mit is tegyen a biztonsága érdekében, de ha követi fenti tanácsainkat akkor már sokat tett annak érdekében, hogy adatait biztonságban tudja.

Kapcsolódó termékek:

Akció

Kártyatartó 8 kártya számára, az illetéktelen leolvasás védelme érdekében. 13,56 MHz-en nyújt védel.....

Akció

Kártyatok mely védelmet nyújt az adatok illetektélenek által történő leolvasásával szemben. • Védőto.....