Belépés
 

Zöldül az Amazon!

Nemrégiben óriási újítást vezetett be az egyik legnagyobb elektronikus kereskedelemmel foglalkozó amerikai cég az Amazon.com, Inc. A nemzetközi internetes kereskedelmet folytató cég közleményben jelentette be a környezetbarát működésre való áttérést, mely szerint 2030-ra szén-dioxid-semlegesen kívánja kiszállításainak 50%-át bonyolítani.

A „Shipment Zero” elnevezésű program egyik leglényegesebb eleme – az elektromos járművek, bioüzemanyag-hajtású szállítmányozó repülőgépek, újrahasznosítható csomagolások és megújuló energiák felhasználása mellett – a tervszerűen, előre meghatározott időpontra ütemezett kiszállítási rend alkalmazása, azaz, a kiszállítások azonos címre történő megérkezésének ésszerű megvalósítása.

A folyamatosan növekvő internetes kereskedelem környezetvédelmi szempontokból is fenntartható működésének a kulcsa a kiszámítható és tervszerű logisztikában rejlik. Rendszeres megrendelőként és szállítmányozóként is sok apró lépést tehetünk környezetünk megóvása érdekében.

Mi a legegyszerűbb lépés?

Több tétel megrendelése esetén kérhetjük mindegyik csomag kiszállítását egyetlen azonos időpontra. Egyetlen döntés is rengeteget számít:

  • kevesebb karton és műanyag csomagolóanyag kerül felhasználásra, ha egyszerre érkezik megrendelésünk.
  • kiszállítás a lehető legrövidebb útvonalon és ezáltal legkevésbé környezetszennyező módon juthat el a hozzánk vagy végfelhasználóinkhoz

 A rendszeres megrendelők számára elvitathatatlanul könnyebbséget jelent, ha adott esetben minden héten egy fix időpontban várhatják rendelésüket, így nem kell hetente többször bajlódniuk a csomagolásból és térkitöltőanyagból keletkező hulladék kidobásával, illetve azok szelektív módon történő elhelyezéséről.

 Az Amazon éppen ezért arra ösztönzi legfőbb vásárlóit, hogy válasszanak egy kiszállítási napot, és ragaszkodjanak hozzá minden héten. Meggyőződésük szerint ez bizonyítottan növeli a kiszállítások hatékonyságát és csökkenti a károsanyag kibocsátást, valamint mérsékli a keletkező hulladék mennyiségét.

Az Amazon alelnöke a szállítási tapasztalataikról tett nyilatkozatában kifejtette, hogy a fix szállítási napra irányuló programmal hatalmas sikereket értek el már az tesztfázis idején, melynek köszönhetően jelentős mennyiségű csomagolóanyagot spóroltak meg, amely hosszútávon a gazdaságosabbá teheti a kiszállításokat.

Nem elhanyagolható „mellékhatás”, hogy a kiszállítások gyakoriságának csökkentésével mérsékelhető a nagyvárosok járműforgalma is, mely egyre súlyosabb problémát jelent a nagyvárosokban. New Yorkban az internetes kereskedelemmel összefüggésbe hozható városi teherszállítás megduplázódott az elmúlt egy évtizedben és várhatóan 2023-ra ismét a duplájára növekszik majd. Ijesztő adat, nem igaz?

Tekintettel az Amazon által működtetett szállítási és logisztikai hálózatra, kitűzött céljuk megvalósításával komoly eredményeket érhetnek az éghajlatváltozás mérséklésében globális szinten. Ugyanakkor Mi is tehetünk környezetünkért, számításba vehetjük az éghajlati kockázatokat napi működésünk során és cselekedhetünk lokálisan természeti környezetünk megóvása érdekében – akár egyetlen kiszállítási időpont racionalizálásával is.